Účinnost využití vody rostlinami hodnocená pomocí diskriminace izotopu 13C - Záleský, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2012)
Diskriminace izotopu 13C (?13C) může být vhodným měřítkem pro stanovení účinnosti využití vody (WUE) rostlinami. Tato práce potvrzuje negativní korelaci ?13C a WUE u vybraných genotypů ječmene a pšenice. Dále se zabývá vhodností využití zjištěného vztahu pro šlechtění suchu odolnějších plodin.
Water use efficiency of plants measured by carbon 13 isotope discrimination
Keywords: 13C; izotopová diskriminace; WUE; účinnost využití vody; ječmen; pšenice; odolnost proti suchu; 13C; isotope discrimination; WUE; water-use efficiency; barley; wheat; drought resistance