Možnosti využití sil a prostředků ženijních vojsk Armády ČR při řešení mimořádných událostí a krizových situací - Burda, Radek (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce analyzuje současný stav ženijního vojska Armády České republiky, které je nedílnou součástí záchranného systému České republiky. Svým materiálním zázemím a technickým vybavením je ženijní vojsko pro řešení následků mimořádných událostí a krizových situací vybaveno nejlépe, ze všech složek Armády České republiky. V práci je shrnut přehled úkolů ženijního vojska, jeho určení a začlenění v rámci Armády České republiky. Dále práce popisuje síly a prostředky ženijního vojska a to zejména 15. ženijní brigády a specifikuje zásady jejich vyžadování a nasazování. Práce si klade za cíl seznámit orgány krizového řízení s možnostmi využití sil a prostředků ženijního vojska Armády České republiky při řešení mimořádných událostí a krizových situací v rámci složek Integrovaného záchranného systému a v rámci řešení krizových situací. Součástí práce je rovněž pomůcka pro orgány krizového řízení k vyžadování pomoci ženijního vojska při řešení krizových situací. Analýzou současného stavu, studiem odborné literatury a poznatků z praxe u ženijního vojska bylo zjištěno, že ženijní vojsko Armády České republiky je připraveno podílet se na řešení mimořádných událostí v rámci složek Integrovaného záchranného systému, ale především je připraveno zasahovat při krizových situacích podle potřeb orgánů krizového řízení.
POSSIBILITIES OF USAGE OF THE ARMY OF THE CR ENGINEER CORPS RESOURCES AND FORCES FOR EMERGENCY AND CRISIS SITUATIONS MANAGEMENT.
Keywords: vojsko; 15. ženijní brigáda; Armáda České republiky; síly a prostředky; záchranné práce; likvidační práce; Engineer Corps; 15th Engineer Brigade; Army of the Czech Republic; forces and devices; rescue work; liquidating work