Etika a ekonomie v průběhu dějin ekonomického myšlení - Podhorová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce na téma "Etika a ekonomie v průběhu dějin ekonomického myšlení" je zaměřena na popsání a definování obou pojmů v dějinách, dále poukazuje jejich vzájemné propojování a oddělování v historii. Oba pojmy jsou nejdříve vysvětleny a poté uvedeny jejich nejvýznamnější představitelé a směry, které umožnily svými myšlenkami a názory vývoj a posun jednotlivých věd. Teoretická část se také věnuje velmi aktuálním pojmům Green Economy a Green Growth, které by měly v budoucnu být řešením otázky životního prostředí a udržitelnosti. Oba pojmy se snaží najít cestu, která by omezila environmentální rizika, snížila chudobu, podporovala hospodářský růst při udržitelném rozvoji a další důležitá témata. Na Green Economy se také zaměřuje praktická část, kde dochází ke zjišťování povědomí společností o pojmu Green Economy a s ním související otázky. Výzkum byl prováděn na území Jihočeského kraje, kde bylo osloveno velké množství společností. Z výsledků vyplývá, že o pojmu Green Economy více jak polovina respondentů vůbec nemá ponětí. Avšak principy vycházející z Green Economy používají a dodržují, takže je nevědomě respektují a řídí se jimi.
Ethics and Economics in the Course of Economic Thinking History
Keywords: ekonomie; etika; Max Weber; Green Economy; Green Growth; economics; ethics; Max Weber; Green Economy; Green Growth