Komparace školní družiny a dětského klubu v Základní škole Dobřany - Klinkovská, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá srovnáním školní družiny a dětského klubu v Základní škole Dobřany. V první části je charakterizována školní družina obecně dle legislativy a dostupné literatury a zároveň činnost školní družiny na konkrétní základní škole. Dále jsou popsány cíle, činnosti a personální zajištění školní družiny. V druhé části je charakterizován dětský klub obecně dle dostupných dokumentů a na konkrétním případě jsou popsány podmínky založení a fungování včetně specifik tohoto zařízení. Třetí část práce se zabývá shrnutím činností školní družiny a dětského klubu v Základní škole Dobřany. Ve shrnutí práce dojdeme ke zjištění, že dvě zařízení na jedné škole, které se starají o volný čas dětí po skončení vyučování z 1. - 5. tříd, mohou mít rozdílnou náplň práce, systém přijímaní dětí, provozní dobu i nabídku činností. Z práce také vyplívá potřeba alespoň minimálního pedagogického vzdělání pro lidi, kteří pracují s dětmi, i když to v tomto případě není přímo legislativou vyžadováno.
A comparison of the after school club and the children´s school club at Primary School in Dobřany
Keywords: základní škola; školní družina; dětský klub; operační program zaměstnanost; program DK; ŠVP ŠD; vychovatelka; pečující osoba; animace; příměstský tábor; práce s dětmi; primary school; afterschool club; children´s school club; Operational Programme Employment; Programme for the children school club; School Education Program for the school club; educator; caretaker; animation; suburban camp; workwithchildren