Volební chování občanů Českých Budějovic - Trtílek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je primárně zaměřena na problematiku volebního chování občanů Českých Budějovic. Hlavním cílem je synchronní a diachronní komparativní analýza volebních preferencí kandidujících politických uskupení v obci. Komparovány jsou tři typy volebních aktů: volby do Poslanecké sněmovny, volby do zastupitelstev krajů a volby do zastupitelstev obcí. Dalším primárním cílem je analyzovat, zda se ve volebních preferencích občanů Českých Budějovic odrazily otřesy ve stranickém systému na parlamentní úrovni z let 2010 a 2013 a zda lokální politický systém tyto změny kopíroval. Sekundární cíl spočívá v porovnání volebního chování občanů Českých Budějovic s agregovanými preferencemi na celostátní úrovni i na úrovni krajské. Komparace je prováděna pro vybraná politická uskupení ve všech analyzovaných typech voleb. Diplomová práce se skládá ze dvou hlavních částí, jimiž jsou část teoretická a analytická. Teoretická část se věnuje obecným principům volebního procesu a charakteristice tři zmíněných vybraných volebních aktů. Dále je v rámci teoretické části popisován vývoj stranického systému v České republice na úrovni parlamentní, regionální a lokální. Poslední kapitola teoretické části diplomové práce je věnována teorii volebního chování a faktorům, které ho ovlivňují. Analytická část práce je rozdělena do kapitol dle jednotlivých typů analyzovaných voleb. U každého volebního aktu jsou analyzovány výsledky, volební účast a relativní odchylka od celostátních a krajských výsledků. V poslední kapitole jsou uvažovány souvislosti socio-ekonomických faktorů a volebního chování obyvatel v Českých Budějovicích.
Voting Behaviour of the Residents of the City of Ceske Budejovice
Keywords: volby; volební chování; stranický systém; elections; voters' behaviour; party system