Vadné držení těla u dětí, žáků základních škol - Vodičková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Onemocnění pohybového aparátu, mezi které řadíme i vadné držení těla, patří v současné době k nejčastějším chronickým neinfekčním onemocněním. Tato problematika se netýká pouze dospělých, ale čím dál častěji se objevuje již v dětském věku. Dle poznatků z roku 2001 prevalence obtíží pohybového aparátu dospělých v České Republice se pohybuje od 16 % do 30 %, častější výskyt je zaznamenán u žen. Obtíže pohybového aparátu dětí, které vyžadují dlouhodobé sledování lékařem zaujímají 16 %. Výskyt vadného držení těla V ČR byl zaznamenán u 30% dětí mladšího školního věku. Bolesti v zádech uvádělo 50 % dotazovaných ve věku 13-15let. Změna životního stylu, ať už generace dospělých, ale především dětí a mládeže, kterou připisujeme dnešní uspěchané době, má nepříznivý vliv na pohybovou soustavu člověka. Tato diplomová práce je zaměřená na výskyt vadného držení těla u žáku základních škol ve věku 11 až 15 let. Teoretická část shrnuje poznatky o pohybovém systému člověka, správném i vadném držení těla, dále přináší informace o používaných metodách diagnostikování vadného držení těla, o zásadách vyšetřování a na závěr se dotýká možností prevence. Praktická část diplomové práce soustřeďuje a analyzuje data získaná dotazníkovou metodou. Dotazníky byly rozdány na základních školách v malých městech Sedlčany a Příbram a v hlavním městě Praha. Cílem práce je zmapovat oblast zdravého životnímu stylu dětí, zejména jak jsou vedeny k pohybovým aktivitám ve škole i ve volném čase. Správná forma a pestrost pohybu, jako prevence onemocnění pohybového aparátu, je v dětském věku důležitá. Dále se zaměřit na rizikové faktory vedoucí ke vzniku vadného držení těla, mezi které patří hmotnost a dlouhodobé jednostranné zatížení páteře dítěte. Tyto informace zpracovat a využít při potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz. Ukázalo se, že děti jsou vedeni k pohybovým aktivitám nejen ve škole, formou tělesné výchovy, ale i svými rodiči, při navštěvování sportovních kroužků (fotbal, hokej, taneční kroužek, kanoistika) a trávení volného času sportem (jízda na kole, posilovna, plavání). Výzkum dále odhalil, že zatímco sportu děti věnují v průměru okolo 6 hodin týdně, sledováním televize a počítačovými hrami stráví v průměru 20 hodin týdně!
Occurrence of poor posture by children, pupil of primary school (confrontation, eventualy interventional measures)
Keywords: pohybový aparát; vadné držení těla; bolesti zad; prevence; locomotive organs; bad body control; back ache; prevention