Proces vyrovnávání se rodičů se zátěžovou situací při předčasném narození dítěte - Tománková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se věnuje rodičům předčasně narozených dětí. Teoretická část práce se zabývá problematikou nezralosti předčasně narozených dětí včetně nejnovějších trendů ošetřovatelské péče o tyto děti. Dalšími body této části je rodina a její specifika ve vztahu k předčasně narozenému dítěti a možnosti podpory rodiny. Tato část je dále zaměřena na komunikaci a informovanost ze strany odborníků, kteří jsou zainteresováni do péče o nedonošené děti a jejich rodiče. Cílem práce bylo zjistit a formulovat, co prožívají matky předčasně narozených dětí, jaké potřeby mají v oblasti informovanosti a komunikace se zdravotnickým personálem a definování podpůrných terapeutických intervencí, jež by byly k dispozici rodičům v průběhu hospitalizace jejich dětí. K dosažení cílů této práce byl proveden kvalitativní výzkum metodou dotazování, technikou polostandardizovaných rozhovorů s matkami předčasně narozených dětí a s odborníky. Dále byla provedena obsahová analýza dokumentů. Výzkumné soubory tvořili odborníci z Ústavu péče o matku a dítě a matky předčasně narozených dětí, které v daném zdravotnickém zařízení porodily. Jedním ze záměrů výzkumu bylo konfrontovat výpovědi matek nedonošených dětí s názory odborníků. Na základě analýzy získaných výpovědí byly nastaveny hypotézy. Práce poukazuje na důležitost citlivého jednání, poskytnutí emoční podpory i empatické komunikace ze strany zdravotnického personálu. V poskytování včasné krizové intervence rodičům by měl být zaškolen i zdravotnický personál. Důležitá v komplexnosti poskytování psychosociální podpory rodičům je také informovanost personálu o možnostech navazující psychosociální péče. Výsledky diplomové práce mohou být využity jako zpětná vazba pro konkrétní zdravotnické zařízení či obecně ke zkvalitnění péče o rodiče předčasně narozených dětí.
Parental Stress and Coping Following the Birth of a Preterm Infant
Keywords: Předčasný porod; rodina; komunikace; krizová intervence; Premature childbirth; family; communication; crisis intervention