Stav pohybové aktivnosti u studentek Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích - Faustová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Významným problémem 21. století napříč různými státy se stává nedostatečná pohybová aktivnost a podstatný nárůst obezity. Je prokázán vliv pohybové nedostatečnosti na prevalenci obezity. V dnešní době nedostačuje pohybová aktivnost biologickou potřebu člověka a ve svém důsledku tento stav znamená ohrožení lidského druhu. S alarmujícím nárůstem zdravotních komplikací, které vychází z nevhodného životního stylu i přes veškerý pokrok v lékařské vědě je tento stav realitou moderní civilizace. Pohybová aktivnost a její zdravotní benefity jsou jedním ze základních témat výchovy ke zdraví. V této diplomové práci sleduji stav pohybové aktivnosti u studentek Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích denní i kombinované formy bakalářských a magisterských studijních programů pomocí Mezinárodního dotazníku k pohybové aktivitě. V teoretické části jsou definovány pojmy jako pohybová aktivnost a pohybová aktivita, se kterými pracuji, a je zde stručně zpracováno jejich základní rozdělení. Další kapitoly teoretické části jsou věnovány zdravotním benefitům plynoucí z pohybové aktivnosti dále jsou zde popisovány další aspekty pohybové aktivnosti ve vztahu ke zdraví. Praktická část této diplomové práce podrobně analyzuje výsledky ze standardizovaného dotazníku IPAQ k pohybové aktivitě, který monitoruje aktivitu jednotlivce v rámci sedmi dnů. Studentky odpovídaly na 27 otázek, které byly rozděleny do čtyř částí hodnotící pohybovou aktivitu. Samostatnou částí bylo hodnocení času strávený sezením a osobní anamnéza respondenta.
The Condition of Motion Activities at Female Students from Pedagogical Faculty of University of South Bohemian in České Budějovice
Keywords: pohybová aktivnost; zdravotní benefity; pohybová aktivita; pohybová nedostatečnost; physical activity; health benfits of physical activity; physical inactivity; sports physical activity