Vliv polymorfismu vybraných enzymů na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku skotu - Svobodová, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce bylo stanovit genotypy polymorfních variant některých kandidátních lokusů v genech AGPAT6 a LEP a vyhodnotit vliv těchto polymorfních variant na mléčnou užitkovost a na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku. Genotypové a alelové frekvence AGPAT6 a LEP byly zjišťovány u dojnic (n=400) plemene český strakatý skot a jeho kříženek. Byla použita metoda genotypizace pomocí PCR/RFLP. Výsledky ukázaly, že v populaci převažoval genotyp CT (AGPAT6) a MM (LEP). Vliv polymorfismů AGPAT6 a LEP na ukazatele mléčné užitkovosti za 1. a 2. laktaci se nepodařilo prokázat. Byl prokázán vliv genotypu AGPAT6 na zastoupení některých mastných kyselin s krátkým uhlíkovým řetězcem. Vliv genotypu LEP na zastoupení mastných kyselin nebyl prokázán. Výsledky této práce umožňují získat příznivější složení mléčného tuku vzhledem k lidskému zdraví.
The effect of polymorphism of some enzymes on fatty acid composition in cow´s milk fat
Keywords: skot; mléčný tuk; mastné kyseliny; polymorfismus; kandidátní lokusy; AGPAT6; LEP; cattle; milk fat; fatty acids; polymorphism; candidate loci; AGPAT6; LEP