Hladina D-dimerů v graviditě - Štíchová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
D-dimery patří k fibrin degradačním produktům (FDP), které se v organismu objevují při fibrinolýze, tedy v procesu, kdy dochází k rozpuštění krevní sraženiny. Vyšší hladiny D-dimerů nalezneme u všech stavů, souvisejících se zvýšenou aktivací koagulace jakými je například hluboká žilní trombóza, plicní embolie, či diseminovanná intravaskulární koagulace. Negativní výsledek měření, kdy je koncentrace D-dimerů nižší než zavedené hraniční hodnoty, umožňuje vyloučit výše uvedená tromboembolická onemocnění. Problém při měření koncentrace D dimerů se objevuje u stavů, které nesouvisejí se zvýšenou aktivací koagulace, ale u nichž dochází ke zvýšení hladiny D-dimerů. Mezi takové stavy patří infekce, trauma, nedávný chirurgický zákrok, rakovina v aktivním stádiu či těhotenství, kterému se věnuje tato práce. Cílem práce je potvrdit, že hladina D-dimerů v těhotenství narůstá a v souvislosti s tím se pokusit stanovit koncentrace D-dimerů pro jednotlivé trimestry těhotenství. Koncentrace D-dimerů gravidních žen byly měřeny dvěma odlišnými testy, které byly v hematologické laboratoři nemocnice v Českých Budějovicích používány v rozdílném období k vyšetření D-dimerůa v souvislosti s tím je vedlejším cílem práce analýza výsledů těchto dvou nezávislých testů a možnost jejich porovnání.
D-dimer concentration in pregnancy
Keywords: D-dimery; těhotenství; fibrin degradační produkty; fibrinolýza; D-dimer; pregnancy; fibrin degradation products; fibrinolysis