České překlady ze současné italské literatury a jejich překladatelé - Ferrarová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce je charakterizovat současnou italskou literaturu, která se prostřednictvím českých překladů dostává do českého literárního kontextu. Zabývá se literární tvorbou s časovým ohraničením let 1991 - 2011, která je podrobena žánrové a tematické analýze. Práce je zaměřena na recepci této literatury v českém čtenářském prostředí. Popisuje, jaké ediční strategie volí nakladatelé při výběru italské současné literatury a jaká je role mimoliterárních faktorů a překladatelů. Práce je opatřena rejstříky a doprovodnými medailonky autorů, překladatelů a jiných autorit.
Czech translation of contemporary Italian literature and their translators
Keywords: čeští překladatelé z italštiny; soudobá italská literatura; italská literatura v českých překladech; překlad; Czech translators of Italian literature; contemporary Italian literature; Italian literature in Czech translations; translation