Psychická a fyzická zátěž anesteziologické sestry - Varmužová, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce v uvedeném oboru je velmi rozmanitá.Anesteziologická sestra zodpovídá za dostatek materiálu, připravenost pracovního prostředí a také kontroluje funkčnost anesteziologických přístrojů. Po příjezdu pacienta na sál musí sestra zajistit spoustu výkonů, asistovat lékaři, kontrolovat fyziologické funkce pacienta během operačního zákroku, vést sesterskou dokumentaci pacienta a po skončení operačního výkonu zodpovídá za úklid pracoviště a opět za kontrolu anesteziologických přístrojů. Důraz je kladen na podrobné vymezení práce anesteziologické sestry a na pracovní prostředí, kde vykonává svou práci. Poté je práce zaměřena na psychickou zátěž anesteziologické sestry. Dále je práce zaměřena na fyzickou stránku.Pro výzkumnou část bakalářské práce byl zvolen jeden cíl: zjistit psychickou a fyzickou zátěž anesteziologických sester. Výsledky pro výzkumnou část byly získány na podkladě kvalitativního výzkumu formou hloubkového rozhoru, který byl doplněn o dva standardizované dotazníky. Výzkum byl prováděn u deseti vybraných anesteziologických sester pracujících na operačních sálech v nemocnici v Českých Budějovicích po schválení hlavní sestrou uvedené nemocnice.Analýzou bylo vytvořeno šest kategorií: význam povolání pro anesteziologické sestry, psychická zátěž anesteziologické sestry, vypořádání se s psychickou zátěží, fyzická zátěž anesteziologické sestry, interpersonální vztahy a pracovní podmínky anesteziologických sester.
Mental and physical stress of anaesthetic nurse
Psychická a fyzická zátěž anesteziologické sestry
Keywords: Anesteziologická sestra; psychická zátěž; fyzická zátěž; Anesthesiological nurse; mental load; physical load