Vztah pohybové aktivity dojnic k reprodukčním, produkčním a zdravotním parametrům. - Cepáková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vztahu pohybové aktivity dojnic měřené přístroji aktivity metry k reprodukčním, produkčním a zdravotním parametrům. Po dobu jednoho roku byla sledována pohybová aktivita u 210 kusů dojnic. Z dosažených výsledků je patrno, že při nástupu říje dochází k znatelnému zvýšení pohybové aktivity (hlavně v nočních hodinách), určení přesného začátku říje a následná inseminace. Přesnou detekcí říje se zvyšuje procento zabřezávání dojnic. Použití aktivity metrů zlepšuje reprodukční ukazatele. Pohybová aktivita u nemocných dojnic se většinou snižuje a po upozornění je možné včasné ošetření. Vztah pohybové aktivity k produkčním parametrům je statisticky neprůkazný.
The Relationship between Motion Activity and Reproduction, Production and Health Parameters in Dairy Cattle.
Keywords: pohybová aktivita; dojnice; aktivity metr; detekce říje; ukazatele reprodukce; motion activity; dairy cattle; activity meter; detection of rutting; reproduction indicators