Příprava agonistické myší monoklonální protilátky proti lidskému CD40 antigenu - Šoffrová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2023)
Rakovina je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí. Z tohoto důvodu je kladen značný důraz na vývoj nových léčebných postupů. Ukazuje se, že dyáda CD40/CD40L, která hraje důležitou roli v mnoha imunitních procesech, je slibným cílem nádorové imunoterapie. Cílem práce bylo připravit monoklonální protilátky proti CD40 receptoru pomocí hybridomové technologie a charakterizovat připravené protilátky jako agonistické a antagonistické pomocí účinku na buněčnou linii B lymfocytů a monocytů.
Preparation of agonistic mouse monoclonal antibody against the human CD40 antigenu
Keywords: CD40; monoklonální protilátky; nádorová imunoterapie; anti-CD40; hybridomová technologie; CD40; monoclonal antibodies; cancer immunotherapy; anti-CD40; hybridoma technology