Analýza časových řad srážek na vybraném území - Mácha, Vít (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce navazuje na moji bakalářskou práci, která se zabývala metodami časové distribuce srážek a rozdíly v této distribuci v rámci malého území. V první části práce je popsán vznik a rozdělení srážek, typický chod srážek a některé charakteristiky srážek, které vypovídají o určitém chovaní srážek v dané stanici. Dále se práce zabývá popisem možných metod pro hodnocení časové distribuce, především jsou zde uvedeny statistické metody. Uvedené metody a způsoby hodnocení jsou pak následně aplikovány na časovou řadu denních srážek, která byla dostupná pro tuto práci pro povodí Jenínského potoka. Analýza je zaměřena na charakteristiku a porovnání srážkových úhrnů dvou období, 1980-1988 a 2005-2013. Výsledky ukazují na některé změny mezi obdobími ve srážkových charakteristikách, z větší části však nejsou statisticky významné. V práci jsou také zhodnoceny rozdíly ve srážkových úhrnech mezi srážkoměrnými stanicemi Jenín a Dolní Dvořiště (přibližná vzdálenost stanic 4 km) v období 2005-2013. Při porovnání dochází k rozdílům ve srážkových úhrnech, které jsou značně variabilní a nemají stálý směr ani velikost.
Time series analysis of precipitations in the selected area
Keywords: srážky; srážkové charakteristiky; analýza časové řady; Jenínský potok; statistické metody; precipations; rainfall characteristics; time series analysis; Jenín creek; statistic methods