Zavedení histoscanningu pro rutinní hodnocení biopsií nativních a transplantovaných ledvin. - Šmolíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Cíl: Imunofluorescence se využívá k diagnostice nativních i transplantovaných ledvin, ačkoliv má řadu limitů: krátká doba expirace, obtížná manipulace a zasílání. Materiál a metody: 20 případů bylo zpracováno a hodnoceno klasickou metodou, následně scannováno pomocí 3D Histech a opět posouzeno jako virtuální preparáty. Výsledky: Primární sada byla znovu hodnocena. Na základě výsledků byla modifikována technologie ( medium, krycí skla a systém histoscanningu). 143 nových případů bylo zpracováno modifikovaně, hodnoceno na klasických i virtuálních sklech. Rozdíly obou technik byly přijatelné a systém byl uveden do praxe. Závěr: Virtuální mikroskopie je použitelná i pro imunofluorescenční techniku a je v naší instituci používána rutinně. Současně se scannováním základních a imunohistochemických skel je používána pro tzv. telepatologii. Největší výhodou je jednoduchý a rychlý přístup z velké vzdálenosti.
Introduction of the Histoscanning for routine Evaluation of the Biopsy of the Native and Transplanted Kidneys.
Keywords: ledviny; nativní; transplantované; imunofluorescence; telepatologie; virtuální mikroskopie; kidney; native; transplated; immunofluorescence; telepathology; virtual microscopy