Zahuštěné a sušené mléčné výrobky a jejich využití v potravinářském a krmivářském průmyslu - Varousová, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce bylo posoudit využití a preference zahuštěných a sušených mléčných výrobků. Pro tento účel byly vytvořeny dva dotazníky. Dotazníkového šetření zaměřeného na využití a preference potravinářských produktů se zúčastnilo 172 respondentů (spotřebitelů) různých věkových kategorií (muži 21 %; ženy 79 %), průzkumu zaměřeného na produkty krmivářského průmyslu 87 respondentů (chova-telů) ze zemědělských podniků. Z prvního průzkumu vyplynulo, že slazené koncent-rované mléčné výrobky upřednostňují spíše mladší věkové kategorie, naopak střední a starší věkové kategorie spotřebitelů dávají přednost sušenému mléku a neslazeným koncentrovaným mléčným výrobkům. Druhý průzkum ukázal, že chovatelé využívají převážně mléčné krmné směsi s obsahem sušené syrovátky a za největší výhody zkrmování mléčných krmných směsí považují jejich složení a zdravotní nezávadnost. Zjištěné výsledky ukázaly, že koncentrované mléčné výrobky jsou poměrně značně využívány a spotřebitelé mají dobrý přehled o jejich nabídce.
Concentrated and dried dairy products and their use in the food and feed industry
Keywords: zahuštěné a sušené mléčné výrobky; dotazníkové šetření; preference; spotřebitel; zemědělský podnik; concentrated and dried dairy products; questionnaire survey; preference; consumer; farmer