Rozvoj kognitivních funkcí u žáků na prvním stupni základní školy - Švecová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se věnuje rozvoji kognitivních funkcí u dětí mladšího školního věku. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je popsán kognitivní vývoj jedince, jsou zde představeny různé teorie kognitivního vývoje a bližší charakteristika mladšího školního věku. Dále je představena teorie Reuvena Feuersteina, jeho program instrumentálního obohacení, kognitivní modifikovatelnost a zkušenost zprostředkovaného učení. Poslední kapitola teoretické části ukazuje praktickou aplikaci metod pro rozvoj kognitivních funkcí a v závěru této kapitoly jsou představeny další možnosti rozvoje kognitivních funkcí. Empirická část práce si klade za cíl diagnostikovat rozvoj kognitivní funkce výběru důležitých informaci u dětí druhého ročníku ZŠ a druhým cílem je zaměřit se na možnosti rozvoje pedagoga při práci metodou zprostředkovaného učení. Těchto cílů bylo dosaženo pomocí kvalitativní studie metodou zúčastněného pozorování.
Cognitive development of children from first to fifth grafe of primary school
Keywords: kognitivní vývoj; kognitivní funkce; možnost kognitivní modifikovatelnost; program instrumentálního obohacení; zkušenost zprostředkovaného učení; Reuven Feuerstein; development; cognitive function; possibility of cognitive modifiability; program of instrumental enrichment; experience by mediated learning; Reuven Feuerstein