Daňová optimalizace vybraného podnikatelského subjektu - Netrdová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Tržní hospodářství klade vysoké požadavky na podnikatelské subjekty. Ty musí dosahovat co možná nejlepších hospodářských výsledků. Daňová optimalizace fyzických osob je důležitým nástrojem podnikových financí, který umožňuje minimalizovat daňovou povinnost.Ve své bakalářské práci se zabývám daňovou optimalizací konkrétního fyzické osoby. Cílem práce je tedy najít optimální řešení daně, především pak daně z příjmů fyzických osob a dosáhnout tak, aby podnikatel měl co nejnižší daňovou povinnost. V práci je navrhnuto osm možností daňové optimalizace, a to: daňová úleva při poskytnutí darů, příspěvek na penzijní připojištění, úroky z úvěru na bytové potřeby, odpisy dlouhodobého majetku, paušální výdaje, rozdělení zisku na spolupracující osoby, rozdělení zisku na účastníky sdružení.Tyto varianty ukazují nejlepší cestu, jak minimalizovat daňovou zátěž.
Tax Optimalization of The Business Subject
Keywords: daň z příjmů; daňová optimalizace; osoba samostatně výdělečně činná; slevy na dani; income tax; tax optimalizacion; self-employed; tax allowance