Slang matek na internetových diskusních serverech - Císařová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Předmětem diplomové práce je analýza "mateřské mluvy" na českých diskusních serverech (zejména na emimino.cz, baby-cafe.cz, mimibazar.cz). Část teoretická představí útvary a poloútvary národního jazyka, vymezí charakteristické znaky, strukturu a sociální diferenciaci zkoumaných sociolektů. Další oddíl je věnován aspektům mezilidské komunikace a specifikům komunikace na internetu. V praktické části je proveden jazykový rozbor sebraného materiálu. Největší pozornost se soustředí na lexikální prostředky, především deminutiva, kompozita a zkratkové výrazy. Cílem práce je představit z jazykového hlediska tento specifický typ vyjadřování a zároveň přispět dílčí sondou k výzkumu nespisovné češtiny.
Mother's Slang on the Internet Forums
Keywords: mateřský slang; internetová komunikace; diskusní servery; deminutiva; zkratkové výrazy; mother slang; Internet communication; Internet forums; diminutives; abbreviations