Logopedická prevence v mateřské škole u dětí předškolního věku s povinnou školní docházkou ve věkově homogenní a heterogenní třídě - Šustová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem logopedické prevence v mateřských školách se zaměřením na děti předškolního věku s povinnou školní docházkou, tedy ve věku pěti až sedmi let. Cílem mé práce je zjistit, jakou důležitost přikládají předškolní pedagogové logopedické prevenci a jaké rozdíly existují v technikách a četnosti logopedických chvilek mezi třídami věkově heterogenními a věkově homogenními. Teoretická část se zaměřuje na vymezení oboru logopedie a na logopedickou prevenci, a jaké jsou možnosti její realizace v mateřských školách. Dále se věnuje vývoji řeči a nejčastějším typům narušené komunikační schopnosti v předškolním věku. Praktická část seznamuje s výsledky smíšeného výzkumného šetření. Je tvořena částí kvalitativní, uskutečněnou prostřednictvím oddělených rozhovorů s učitelkou věkově homogenní třídy i s učitelkou věkově heterogenní třídy, a částí kvantitativní, realizovanou pomocí dotazníků vlastní konstrukce rozeslaných mezi předškolní pedagogy věkově heterogenních i homogenních tříd.
Speech and language pathology prevention in kindergarten in children with compulsory school attendance in age-homogeneous and age-heterogeneous groups
Keywords: logopedická prevence; řeč; narušená komunikační schopnost; věkově heterogenní třída; věkově homogenní třída; děti ve věku 5-7 let; mateřská škola; speech pathology prevention; speech; impaired communication ability; age-heterogeneous class; age-homogeneous class; children aged 5-7; kindergarten