Život v kyberprostoru - Cimpová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o komunikaci a bytí člověka v kyberprostoru. Teoretická část se zabývá se komunikací a médii s přihlédnutím k počítačům. Dále pokračuje historií internetu a charakteru virtuálního prostoru. Následuje popis toho, jakou roli dnes hraje kyberprostor pro část společnosti a nakonec nastiňuje problematiku internetových vztahů. Praktická část zkoumá sociodemografické údaje respondentů, dobu, jakou internet užívají, co na něm nejčastěji dělají. Pokračuje zkoumáním vlivu internetu na sociální vztahy, vliv anonymity na chování na internetu a intimní internetové vztahy. Respondenti byli převážně lidé kolem dvaceti let, pracující nebo studující, kteří používají internet déle než pět let. Nejčastěji provozovanou aktivitou na internetu je používání emailu. Většina z nich komunikuje po internetu s lidmi, které znají z reálného života. Někteří mají i zkušenosti se setkáváním se s lidmi, se kterými se seznámili přes internet. Mnozí mají zkušenost s intimními internetovými vztahy a s jejich následným převáděním do reálného světa.
The Life in Cyberspace
Keywords: Internet; kyberprostor; komunikace; média; virtuální realita.; Internet; cyberspace; communication; media; virtual reality.