Kriminalita mládeže - destabilizace společnosti - Svatoň, Svatopluk (Jihočeská univerzita, 2009)
Anotace Předložená práce charakterizuje kriminalitu mládeže jako společenský fenomén. Analyzuje faktory, které ovlivňují závadovou činnost mládeže. Mezi základní faktory řadíme sociální faktory, nedostatečný proces socializace a enkulturace. Prvořadý vliv má rodina, škola a prostředí, ve kterém se průběh zespolečňování realizuje. Jako závažný problém současné školy i společnosti se jeví šikana, která se stává cestou k násilné a kriminální činnosti. Pomocí dotazníkové metody jsme konstatovali, že všeobecný názor na funkčnost úplné rodiny má meritorní význam, ale i zde platí, že značný vliv má sociální prostředí, kde rodina žije a uskutečňuje svoje předsevzetí. Vliv rodinného a sociálního prostředí na edukační proces a vznik závadové a kriminální činnosti jsme dokumentovali třemi případovými studiemi.
Juvenile delinquency - destabilization of society