Soběstačnost u pacienta po cévní mozkové příhodě - Vaněk, Filip (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své bakalářské práci jsem se zabýval změnou soběstačnosti u pacienta po cévní mozkové příhodě (CMP). Výzkum se týkal sester pracujících na oddělení neurologie, odděleních následné péče a sester v agenturách domácí péče a dále pacientů, kteří jsou po CMP. Vybral jsem si toto téma proto, že CMP představují závažný medicínsko-společenský a druhotně i ekonomický problém. V současnosti představují třetí nejčastější příčinu smrti jak v České republice tak i v jiných vyspělých zemích. Proto zasluhují zvýšenou pozornost, která jim dosud v praxi není dostatečně věnována.
Self - support in patients after the stroke
Keywords: Cévní mozková příhoda; Soběstačnost; Rehabilitace; Vascular brain damage; Self-sufficiency; Physiotherapy