Souvislosti compliance a hladin glykémie u pacientů s diabetes mellitus I. typu - Štroblová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce Souvislosti compliance a hladin glykémie u pacientů s diabetes mellitus 1. typu se stala snaha poukázat, jak souvisí naměřené hodnoty glykémie s jídelníčkem diabetika, jeho fyzickou aktivitou nebo jiným uvedeným faktorem a přijatými dávkami inzulínu (v období pěti měsíců u tří respondentů s tímto onemocněním). Teoretická část práce se skládá z obecných informací o diabetu včetně popsání jeho historie a výskytu ve světě a České republice. Dále jsou uvedena specifika u prvního typu tohoto onemocnění. Jde o jeho definici, charakteristiku, prevenci, projevy a diagnostiku. V textu nechybí taktéž informace o léčbě tohoto typu ani o možných komplikacích vznikajících v důsledku nesprávného postupu léčby u diabetika. Výzkumnou část tvoří tři případové studie postavené na výsledcích kvalitativně i kvantitativně orientovaného výzkumu. Metodami získávání dat byl anamnestický dotazník a deník, do něhož respondenti týdně zaznamenávali důležité informace související s nemocí. Informace poskytovali tři mladí dospělí (do 25 let) s diabetem mellitus I. typu. Celková doba zapisování do deníků byla pět měsíců a bylo vybráno 21 komplexních týdenních záznamů. Veškeré záznamy týkající se příjmu stravy a optimální hodnoty energie byly zpracovávány v programu "Nutriservis Professional". Data obsahující hladiny glykémie a přísun inzulínu byly poté porovnávány s jídelníčky a pohybovou aktivitou respondentů. Výsledky výzkumu jsou reprezentovány v písemné formě, doplněné o grafy hladin glykémie. První respondentka plní zásady léčby přesně (dle pokynů). Dodržuje tak dietní režim a selfmonitoring a vhodně aplikuje inzulín. Plán druhého respondenta je také vhodně kompenzováný. Z toho vyplívá, že veškeré hladiny glykémie u něj příliš nekolísají. I on zodpovědně dodržuje léčbu. U třetí respondentky je z výsledků patrné, že své onemocnění vhodně kompenzuje. Dva poslední zmínění respondenti však příliš dobře nespolupracovali.
Connections of compliance and blood glucose levels of patients with diabetes mellitus I. type
Keywords: diabetes mellitus; hypoglykemie; hyperglykemie; výživa; léčba; compliance; diabetes mellitus; hypoglycemia; hyperglycemia; nutrition; treatment; compliance