Die Stellung der EU zur Atomkraftenergie nach Fukushima: Reaktionen Deutschlands und der Tschechischen Republik - Neumannová, Nicole (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá postojem Evropské unie resp. postojem Spolkové republiky Německo a České republiky k jaderné energii po katastrofě ve Fukušimě. Hlavním cílem práce je popsání a srovnání reakcí těchto dvou států na vzniklou situaci a to s ohledem na historický postoj států k jaderné energii před nehodou, ale zejména na politický a společenský vliv po nehodě. V první, teoretické, části autorka představuje základní informace o jaderné energii, její výhody a nevýhody. Dále je představen systém na hodnocení jaderných katastrof spolu s příklady těch nejvýznamnějších nehod v dějinách. V textu jsou také představeny instituce a orgány, které se v rámci EU jadernou energií zabývají a také základní texty, které určují oficiální postoj a politiku EU k tomuto tématu. Ve druhé, praktické, části jsou důkladně rozebrány reakce na nehodu ve Fukušimě ze stran SRN a ČR. Autorka sleduje vývoj vnímání jaderné energie v obou státech a následný vliv na společné vztahy těchto dvou zemí.
The Position of the EU to Nuclear Energy after Fukushima: Reactions of Germany and the Czech Republic
Keywords: Atomkraft; EU; Deutschland; Tschechische Republik; Atomkraftwerk; Temelín; Fukushima; Dukovany; nuclear power; EU; Germany; Czech Republic; nuclear power plant; Temelín; Fukushima; Dukovany