Zhodnocení činností sborů dobrovolných hasičů okresu České Budějovice v oblasti požární prevence a preventivně výchovné činnosti v období let 2008-2012 - Svoboda, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnocení činností sborů dobrovolných hasičů (dále jen "SDH") okresu České Budějovice na úseku požární prevence a preventivně výchovné činnosti (dále jen "PVČ") ve stanoveném období let 2008-2012. Práce je členěna na dvě hlavní části, a to část teoretickou a část výsledkovou. První část práce je část teoretická, která obsahuje informace o počátcích požární prevence, výčet základních právních předpisů a norem, které se přímo týkají otázky požární prevence a PVČ a hrubý nástin současného stavu. Dále lze také v teoretické části práce nalézt informace, které mají za cíl charakterizovat okres České Budějovice, a to jak z hlediska geografického, tak i podle administrativních charakteristik. Ve zbývající části teoretického úseku práce jsou popsány jednotlivé organizace, které působí na úseku požární prevence a PVČ, počínaje Hasičským záchranným sborem ČR, Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska a sbory dobrovolných hasičů konče. Další část práce je tvořena metodikou, která popisuje postup, jakým byly získány údaje potřebné pro výsledkovou část práce. Pro zjištění informací, které se týkají činností SDH na úseku požární prevence a PVČ bylo osloveno všech 213 SDH, které působí na území okresu České Budějovice, a současně s tím, byli osloveni také obyvatelé okresu České Budějovice. Respondenti z řad obyvatelstva byli vybráni na základě stratifikovaného výběru, během kterého bylo náhodně vylosováno 23 obcí. V každé z takto vylosovaných obcí byly, na základě záměrného výběru po domluvě se zástupcem obce, vybrány vytipované lokality, kde probíhalo vlastní dotazování. Součástí metodiky bylo také stanovení výzkumné otázky, která byla na základě zjištěných informací vyhodnocena. Výsledková část práce je rozčleněna do několika dílčích podkapitol. První z těchto podkapitol obsahuje výsledky dotazníkového šetření, které se uskutečnilo mezi jednotlivými SDH v okrese České Budějovice. Z celkového počtu 213 reagovalo na opakovanou žádost o spolupráci 158 sborů, tj. přibližně 74 % ze všech SDH v okrese. Zjištěné výsledky jsou zde uvedeny, v závislosti na charakteru otázky, buď ve formě textu, nebo v podobě grafu, který je doplněný o stručný komentář pro snadnější porozumění. Obdobně je řešena i druhá podkapitola, která obsahuje výsledky zjištěné v rámci uskutečněného dotazníkového šetření mezi obyvateli okresu České Budějovice. I tato podkapitola obsahuje výsledky buď v textové podobě, jednalo-li se o tzv. otevřenou otázku, kdy měli respondenti možnost vyjádřit svůj názor vlastními slovy, nebo v grafickém znázornění pomocí grafu, pokud se jednalo o otázku, kde respondenti vybírali z předem připravených odpovědí. V podkapitole s názvem Zhodnocení činností sborů dobrovolných hasičů jsou tyto výsledky zjištěné od SDH a obyvatelstva shrnuty do celkového přehledu uvedeného do několika tabulek. Na základě zjištěných údajů bylo provedeno vyhodnocení výzkumné otázky, která byla pro potřeby této práce formulována v metodické části, a navržena možná opatření, pomocí kterých by bylo možné dosáhnout zlepšení současného stavu, který byl na základě výzkumu zjištěn. Celkem bylo stanoveno 6 návrhů, jak zlepšení dosáhnout. Obecně lze konstatovat, že navrhovaná opatření mají za cíl dva hlavní úkoly, a to jasně definovat smysl existence SDH v dnešní společnosti z pohledu obyvatelstva a více podporovat SDH v činnostech, které sbory na úseku požární prevence, resp. PVČ, vykonávají, nebo by vykonávat mohly.
The evaluation of the actvivities of the volunteer fire brigades of the district of České Budějovice in the field of the fire prevention and preventive educational activities during the period 2008-2012
Keywords: sbor dobrovolných hasičů; SDH; požární prevence; preventivně výchovná činnost; volunteer fire brigades; volunteer firefighters; fire prevention; preventive educational activities