Financování podniku s ohledem na fáze životního cyklu - Malachová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem předkládané diplomové práce je klasifikovat cíle podniku v jednotlivých fázích životního cyklu, charakterizovat základní výkonnostní parametry podniku a zdroje financování s ohledem na fáze životního cyklu. Dále pak analyzovat výkonnost vybraného podniku z Jihočeského kraje a posoudit stávající formy jeho financování. Na tomto podkladě pak zhodnotit použití dalších forem financování včetně posouzení dopadů na ekonomické výsledky podniku. V teoretické části jsou nejprve vysvětleny pojmy podnik a podnikání, dále pak rozebrány fáze životního cyklu podniku. Následně je rozebrána výkonnost podniku s ohledem na fáze životního cyklu. Další kapitola se zaměřuje na zdroje financování. Jsou zde charakterizovány jednotlivé finanční zdroje, rozdělené podle různých hledisek. Dále jsou rozebrány výhody a nevýhody vybraných finančních zdrojů. Praktická část obsahuje výpočty, tabulky, grafy a příslušné komentáře k získaným hodnotám. Byly zhodnocovány údaje společnosti Mauring spol. s r.o., která se zabývá inženýrskou činností ve stavebnictví. Vývoj firmy byl zmapován v letech 1997, 2000, 2003, 2005 a 2008. Byla analyzována výkonnost podniku zaměřená na zhodnocení forem financování. Nejprve je věnována pozornost analýze rentability. Dále je hodnocena likvidita a zadluženost. Ukazatelé rentability jsou následně porovnány s odvětvovým průměrem. Další kapitola je zaměřena na zhodnocení forem financování vybrané firmy. Došlo také k aplikaci bilančních pravidel na daný podnik. V poslední kapitole jsou zhodnoceny další formy financování s možnými dopady na ekonomické výsledky podniku. Závěrečné hodnocení obsahuje shrnutí dosažených výsledků a mé vlastní doporučení pro podnik - na co se v blízké budoucnosti zaměřit a tím zvýšit výkonnost firmy.
Financing of the company in relation to the individual phases of its life cycle
Keywords: podnik; životní cyklus podniku; výkonnost podniku; poměrové ukazatele; finanční zdroje; enterprise; enterprise lifecycle; performance of a company; ratio indicators; sources of financing