Chataření a chalupaření jako specifický volnočasový návyk české společnosti - Zemanová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá možnými důvody, které vedou k přetrvávajícímu zájmu české společnosti o fenomén chataření a chalupaření. V teoretické části shrnuje dosavadní poznatky v oboru. Definuje druhé bydlení, které s chatařením a chalupařením úzce souvisí. Dále se stručně věnuje vývoji druhého bydlení, který je důležitý pro pochopení současné situace tohoto fenoménu u nás. Ve stěžejní kapitole teoretické části Význam chataření a chalupaření pro volný čas jsou nejprve popisovány činnosti spojené s chatařením a chalupařením. Poté jsou uvedeny motivace a důvody, které pro chataření a chalupaření můžeme najít v dostupné literatuře. Výzkumná část práce se věnuje tématu z praktického hlediska a obsahuje rozbor osmi rozhovorů s chataři a chalupáři. Na základě toho jsou vyvozeny závěry, jaké mohou být skutečné důvody a motivace pro návštěvu chat a chalup z pohledu samotných účastníků této aktivity.
Cottages as a specific leisure time habit of Czech society
Keywords: chataření; chalupaření; druhé bydlení; chata; chalupa; objekt individuální rekreace; volný čas; cottages; second housing; object of individual recreation; free time; leisure time