"Českobudějovické profesionální divadlo v letech 1939-1945". - Černíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem práce je co možná nejvíce přiblížit současnému čtenáři situaci v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích v době, kdy v Evropě zuřila 2. světová válka. Zajímaly nás všechny významné události, které se v daném období v divadle odehrály, s jakými problémy se členové divadla potýkali, jaký vliv měli na fungování divadla Němci, jak působilo divadlo na diváky a zda i oni měli k jeho činnosti nějaké výhrady nebo jaká byla úroveň odehraných představení. V neposlední řadě jsme hledali odpověď na otázku, jestli směly v budově divadla vystupovat i jiné divadelní spolky. Sestavili jsme podrobný program odehraných představení, sledovali ohlas provozu v divadelní kritice, utvořili přehled společností a jejích členů a v práci jsou zmíněny také další zajímavé postřehy, vztahující se k Jihočeskému divadlu.
The professional Stage of České Budějovice in the period 1939-1945.
Keywords: dějiny divadla; Jihočeské divadlo; 2. světová válka; 1939-1945; the history of the theatre; the South Bohemian Theatre; World War II; 1939-1945