Návrh výukového programu sestavy 24 forem tai chi chuan stylu Jang pro začátečníky - Hrubcová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Úkolem bakalářské práce bylo navržení a vytvoření multimediálního výukového programu 24 forem tai chi chuan stylu Jang pro začátečníky. V teoretické části práce podáváme základní teoretické informace o čínském bojovém umění tai chi chuan a principech jeho cvičení. Dále rozvádíme fáze motorického učení a učební proces ve vztahu ke cvičení tai chi chuanu. V praktické části se zabýváme navržením multimediálního výukového programu 24 forem tai chi chuan a jeho softwarovým zpracováním, včetně popisu jeho obsahové náplně. Tato je doplněna fotodokumentací, v níž je názorně zpracováno postavení chodidel v jednotlivých krocích tai chi chuanu. Stejným způsobem je naznačeno rozfázování prvních cviků ze sestavy 24 forem. Nedílnou součástí je také fotodokumentace názorně poukazující na nejčastěji se vyskytující chyby při provádění cvičení tai chi chuanu, kterých je vhodné se při jeho praktikování vyvarovat. Výukový program na DVD obsahuje: Úvodní cvičení, chi kung, základní principy práce s tělem a přenášení váhy, průpravná cvičení, základní kroky a střehy, jednotlivé cviky ze sestavy 24 forem, sestavu 24 forem, ukázky aplikací.
Concept of Basic Programme of 24 Forms of Yang Style Tai chi chuan for beginners
Keywords: tai chi chuan; chi; yin a yang; motorické učení; 24 forem.; Tai chi chuan; ying and yang; motoric learning; 24 Forms.