Specifika výchovy a vzdělávání dětí v náhradní rodinné péči - Kršková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním tématem diplomové práce je výchova a vzdělávání dětí v náhradní rodinné péči. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá druhy náhradní rodinné péče v České republice, ústavní péčí, riziky ve vývoji dětí v náhradní rodinné péči, následky chybějící rodičovské péče, a také spoluprací náhradní rodiny se školou. Praktická část je zaměřena na důležité činitele, podpůrné faktory a náročné situace, které náhradní rodiče a učitelé při výchově a vzdělávání dětí v náhradní rodinné péči vnímají. Dále se zaměřuje na spolupráci náhradních rodičů s učitelem a připravenost učitelů na edukaci dětí v náhradní rodinné péči. Součástí praktické části jsou tři případové studie, které se zabývají především oblastí příchodu dítěte do rodiny, výchovou v rodině a vzděláváním dítěte ve škole.
Specifics of education of children in foster care
Keywords: náhradní rodinná péče; osvojení; pěstounské péče; attachment; specifika vzdělávání dětí v náhradní rodinné péči; substitute family care; adoption; foster care; attachment; specifics of education of children in substitute family care