Poruchy chování dětí umístěných v ústavní péči. - Sochorová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je věnována problematice poruch chování dětí umístěných v ústavní péči. V teoretické části je zaměřena zejména na rodinu, její funkce a poruchy, dále na faktory podílející se na rozvoji poruchového chování dětí, jako je škola, prostředí, které děti obklopuje, vrstevnické skupiny a trávení volného času. Jsou zde popsány i jednotlivé poruchy chování, jejich charakteristika, včetně prevence a nápravy a nejčastější důvody k umisťování dětí do ústavní péče. Praktická část práce se věnuje kvalitativnímu výzkumu, vyhodnocení jeho výsledků a místu získávání výzkumných dat Dětskému domovu se školou v Šindlových Dvorech. Cílem je odpověď na položené výzkumné otázky a zdůraznění nejdůležitějšího fenoménu vzniku poruch chování ? rodiny a rodinného prostředí.
Behavior disorders of children placed in institutional care.
Keywords: Poruchy chování; rodina; škola; sociální prostředí; prevence; ústavní péče; dětský domov se školou.; Behavioral disorders; family; school; social environment; prevention; residential care home with school children.