Analýza výsledku reproducke českého strakatého skotu ve vybraném chovu - Hemrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Téma bakalářské práce se zaměřuje na efekt vnějších vlivů, které ovlivňují výsledky reprodukce v zemědělském podniku na Vysočině. Podnik je zaměřen na mléčnou produkci. Z celého chovu bylo sledováno pouze plemeno českého strakatého skotu. V práci jsou porovnávány dva po sobě jdoucí roky, které jsou samostatně hodnoceny v ohledu výše průměrné denní teploty. Ve vybraném podniku bylo v letech 2019 a 2020 sledováno, jaký vliv má teplota na četnost zachycených říjí a následnou úspěšnost inseminací při různých průměrných denních teplotách. V literární části je přiblížena historie plemene ČESTR, v dalších kapitolách je hlouběji rozebrána reprodukce skotu a vybrané vnější vlivy na reprodukci skotu. Metodika v práci použitá vychází z dat ČHMÚ ČR a z datového centra chovatelů PLEMDAT s.r.o., kdy byly vyskytující se průměrné denní teploty rozděleny do šesti skupin dle teplotních stupňů. Do každé skupiny bylo dle kritérií teploty přiřazeno množství provedených inseminací, úspěšnost všech inseminací, úspěšnost po 1. inseminaci a úspěšnost po 2. a vyšší inseminaci. Na základě této metody byla data zpracována a vyhodnocena. Výsledkem práce je prokázaný vliv teploty, kdy nejlepší výsledky byly mezi 0° až 15°C.
Analysis of the result of czech fleckvieh reproduction in the selected farm
Keywords: Český strakatý skot; reprodukční ukazatele skotu; vnější vlivy na reprodukci hospodářských zvířat; Czech fleckvieh cattle; external impacts on reproduction of the dairy cow; pregnancy rates of dairy cows