Literárněhistorický pojem romantismus - Hrdina, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Předmětem zkoumání v předkládané disertační práci je pojem romantismus v celém rozsahu své existence v myšlení o dějinách vybraných středoevropských literatur. Autor práce se nejprve zabývá konstitucí pojmu, jeho revizí a také základními možnostmi užití revidovaného pojmu. Představení konstituujícího se pojmu jako průsečíku soudů umožňuje pochopit příčiny jeho rozpornosti a významové mnohoznačnosti, jež byly nejvýznamnějšími stimuly revize pojmu. Jak konstituce tak i revize pojmu je sledována v rovině výkladu jeho významu, dále diferenciace významu pojmu a jeho kolokability s jinými pojmy téhož nejbližšího rodu. Užívání revidovaného pojmu je sledováno z hlediska akcentování homogenity či heterogenity jeho významu. Po sestavení obecného přehledu historie užití pojmu romantismus se autor práce zabývá jeho užíváním ve spojení s českou národní literaturou coby konkrétní, relativně stálou množinou materiálu. Autor sleduje uplatnění pojmu v kriticko-historickém myšlení o novodobé české literatuře, v pracích pozitivistických a duchovědných, dále věnuje pozornost interferenci marxistického myšlení do strukturalistického pojetí historie české literatury ve vztahu k romantismu a také aktuálním možnostem užití pojmu. Na základě uvedených průhledů do dějin užívání pojmu romantismus pak autor dospívá k několika doporučením pro aktuální a budoucí konceptualizaci romantismu, jejichž platnost může být vztažena též k jiným literárněhistorickým pojmům.
The Term Romanticism in Literary History
Keywords: Literární historie; Romantismus; Termín a pojetí; Literary history; Romanticism; Term and concepts