Maskulinita a její krize v díle E. Hemingwaye, K. Keseyho a Ch. Palahniuka - Hoffmann, Daniel (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce si klade za cíl analyzovat a porovnat vyobrazení maskulinity a její krize v dílech I slunce vychází od Ernesta Hemingwaye, Vyhoďme ho z kola ven od Kena Keseyho a Klub rváčů od Chucka Palahniuka. Nejprve definuje maskulinitu jako gender a představuje základní teoretický rámec pro genderovou analýzu. Zaměřuje se na gender a jeho aspekty, vztah genderu a lidské fyziologie, teorie osvojování genderu a základní perspektivy pohledu na maskulinitu. Následně blíže popisuje koncepty hegemonní a toxické maskulinity doprovázené debatou o krizi maskulinity jako politické kategorie i individuální identity. Literární analýza v každém díle představuje život autora a jeho literární i historický kontext. Nejprve analyzuje jednotlivé mužské postavy, aby na základě těchto analýz popsala deset pozorovaných aspektů maskulinity a její krize v díle. Po analýze jednotlivých novel práce představuje jejich komparaci zasazenou do historického kontextu.
Masculinity and its Crisis in the work of E. Hemingway, K. Kesey and Ch. Palahniuk
Keywords: maskulinita; gender; krize maskulinity; Hemingway; Kesey; Palahniuk; masculinity; gender; masculinity crisis; Hemingway; Kesey; Palahniuk