Growth kinetics of the Lyme disease spirochetes in vector ticks Ixodes ricinus and Ixodes scapularis - Velanová, Hana (Jihočeská univerzita, 2020)
Byla získána kinetika růstu Borrelia afzelii CB43 v klíšťatech druhů Ixodes ricinus a Ixodes scapularis. Na základě získaných dat byl druh I. scapularis označen jako schopný získat infekci B. afzelii. Dále byla popsána kinetika růstu Borrelia burgdorferi N40 v klíšťeti I. ricinus s obdobným výsledkem, I. ricinus byl schopen získat infekci B. burgdorferi. Následující přenosové experimenty potvrdily, že jsou oba druhy klíšťat schopny infekci oběma druhy Borélií získat, navíc bylo prokázáno, že ji mohou dále přenést zpět na myši.
Growth kinetics of the Lyme disease spirochetes in vector ticks Ixodes ricinus and Ixodes scapularis
Keywords: Borrelia; Borrelia afzelii; Borrelia burgdorferi; Ixodes ricinus; Ixodes scapularis; Lymeská boreliéza; přenos borelií; Borrelia; Borrelia afzelii; Borrelia burgdorferi; Ixodes ricinus; Ixodes scapularis; Lyme disease; transmission; tick-borne pathogens; growth kinetics