Oprávněný hospodářský subjekt, účinný nástroj ke zjednodušení a urychlení celního řízení - Štícha, Blažej (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem této bakalářské práce je přiblížení a vysvětlení pojmu Oprávněný hospodářský subjekt (AEO) a zhodnocení jednotlivých výhod plynoucích držitelům osvědčení AEO. Vysvětluje základní pojmy, jako jsou Evropské společenství, třetí země, mezinárodní dodavatelský řetězec, electronic Customs, statut AEO, a také pro koho je statut určen. Pro lepší pochopení celého statutu je v teoretické části uveden postup získání osvědčení, kritéria pro získání osvědčení, řízení o udělení osvědčení a také jaké jsou druhy osvědčení a jejich jednotlivé výhody. V praktické části práce jsou zanalyzovány jednotlivé výhody vyplývající z udělení osvědčení AEO. Tyto výhody jsou podrobněji rozebrány a vysvětleny. Práce popisuje jejich využívání v praxi, a zda je využívají dotazované firmy. V závěru práce je celkové zhodnocení statutu AEO.
Authorised Economic Operator, effective instument for simplification and acceleration of customs procedure
Keywords: oprávněný hospodářský subjekt; osvědčení; společnosti; osvědčení AEO; výhody; authorized economic operator; certificate; companies; AEO status; benefits