Vývoj církevní půdní držby ve světě a v České republice - Novotný, Marek (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce si klade za cíl seznámit čtenáře nejen s tím, jakými způsoby církevní majetek vznikal, ale i s následným vývojem tohoto majetku v historických souvislostech. Text je rozčleněn na čtyři hlavní kapitoly. V první kapitole najdeme výčet způsobů, jakými nejčastěji vznikal církevní majetek. Další kapitola se věnuje vývoji církevního majetku na území naší vlasti, třetí pak vývoji církevního majetku v Evropě. Poslední kapitola je věnována majetkovému vyrovnání vybraných států s církvemi a náboženskými společnostmi.
Development of church land ownership in the Czech republic and in the world
Keywords: církve; náboženské společnosti; půdní držba; církevní majetek; restituce; majetkové vyrovnání; churches; religious societies; land ownership; church property; restitution; property settlement