Vybrané antropometrické parametry a fyzická zdatnost dívek ve věku 17 a 19 let. - Kozinová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá vybranými antropometrickými parametry a fyzickou zdatností dívek ve věku 17 a 19 let. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se zabývá pojmy antropologie, antropometrika, pohybovými schopnosti, růstem, vývojem a předešlými antropologickými výzkumy. V praktické části se zabývá porovnáním tělesné hmotnosti, tělesné výšky, Body Mass Indexu u dívek 17 a 19 let s vybranými srovnávacími výzkumy. Dále zjišťuje motorickou výkonnost a zdatnost dívek pomocí motorických testů. Součástí výzkumu bylo také měření tělesného složení za pomocí přístroje Bodystat 1500. Všechny získané hodnoty byly statisticky zpracovány v podobě grafů a tabulek. Z výsledků vyplývají vyšší průměrné hodnoty u našeho výzkumného souboru NS 2014 v porovnání se srovnávajícími výzkumy.
Selected anthropometric parameters and level of physical fitness of girls aged 17 and 19 years old.
Keywords: Antropomotorika; pohybová výkonnost; BMI; tělesná výška; tělesná hmotnost; Anthropometrics; motor performance; BMI; body height; body weight