Antrakologická a makrozbytková analýza z lokality Turnov – Maškovy zahrady (výzkum 2012) - Novák, Jan (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2016)
Celkově bylo analyzováno 59 vzorků pocházejících z 30 objektů. Mezi analyzovanými objekty převažovaly kůlové jamky (objekt typu A, 23 objektů, 29 kontextů), dále zásobní jámy (objekt typu E, 5 objektů, 26 kontextů), ojediněle byl analyzován materiál z nerozlišené jámy (C, 1 objekt, 3 kontexty) a sloupové jámy (B, 1 objekt, 1 kontext). Celkově bylo provedeno 2 265 určení uhlíků a bylo zjištěno 277 rostlinných makrozbytků. V rámci záchranného archeologického výzkumu před stavbou výrobní haly spol. Vyvaplast, která se nachází v širším komplexu polykulturní lokality Turnov – Maškovy zahrady, byl proveden cílený archeobotanický výzkum, který se zaměřil zejména na antrakologickou a makrozbytkovou analýzu. Studovaný materiál pochází z objektů datovaných do období kultury lidu popelnicových polí, halštatu a doby římské (Prostředník 2016).
Anthracologic and macro-remains analysis of material from the site of Turnov – Maškovy zahrady (excavation season of 2012)
Keywords: antrakologie; makrozbytková analýza; Turnov - Maškovy zahrady; halštat; pozdní doba římská; Anthracology; macro-remains analysis; Turnov - Maškovy zahrady; Hallstatt and late Roman periods