RNA biology of symbiotic bacteria in insects - Machová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2016)
Nekódující RNA (ncRNA) představují d uležitou část bakteriálních genomů. Přesto se ncRNA endosymbiotických bakterií hmyzu dosud zabývalo pouze několik studií s omezeným počtem vzorků. Tato práce představuje in silico analýzu ncRNA a jejich modifikací pro široké spektrum linií endosymbiontů (63 linií patřících do 27 rod u). Za nejd uležitější přínosy práce považuji následující poznatky i) geny kódující modifikační enzymy konzervované v jednotlivých bakteriálních liniích se do zančné míry liší, ii) většina míst tRNA a rRNA modifikací je konzervována bez ohledu na to, jestli je příslušný gen pro modifikační enzym konzervován nebo ne, iii) některé linie endosymbiontů nekódují plný set tRNA. Naše data navrhují, že je translace endosymbiontů ve srovnání s jejich volně žijícími příbuznými mnohem méně efektivní a že někteří symbionti potřebují na translaci spolupracovat se svými kosymbionty nebo dokonce hostiteli.
RNA biology of symbiotic bacteria in insects
Keywords: endosymbiotické bakterie; endosymbionti; redukce genomu; nekódující RNA; ncRNA; modifikace RNA; tRNA; rRNA; endosymbiotic bacteria; endosymbionts; genome reduction; non-coding RNAs; ncRNA; RNA modifications; tRNA; rRNA