Služby ve zdravotnictví z pohledu daně z přidané hodnoty - Kukrálová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá daní z přidané hodnoty a pojednává o ní z hlediska služeb poskytovaných ve zdravotnictví. Práce specifikuje vybrané problémy organizací poskytujících služby ve zdravotnictví z hlediska daně z přidané hodnoty a nabízí takovým organizacím v této oblasti možná řešení. Obsahuje charakteristiku klíčových konstrukčních prvků daně z přidané hodnoty, zabývá se rozborem nejdůležitějších rozsudků Soudního dvora Evropské unie, které souvisejí se zdravotní péčí a na jejich základě se snaží tento pojem a další služby s ním spojené přesně vymezit. Praktická část práce se zabývala třemi modelovými situacemi, ve kterých byla zkonstruována modelová přiznání k dani z přidané hodnoty, k jejichž tvorbě byla použita interní data poskytnutá vybraným zdravotním zařízením. V prvních dvou příkladech se porovnávaly výhody a nevýhody uplatňování kráceného koeficientu a složitost jeho sestavení. Poslední modelový příklad poukazoval na nezbytnost osvobození zdravotních služeb v rámci jednotné legislativy i regulace cen. Na základě výsledků lze konstatovat, že pro zdravotní zařízení je výhodné uplatňovat krácený nárok na odpočet, ale je vždy nutné částku kráceného nároku na odpočet posuzovat v rámci celého kalendářního roku. Dalším dílčím závěrem bylo, že osvobození zdravotní péče je nezbytné, a to z důvodu, aby ceny za tuto péči byly udržitelné, dostupné a splňovaly svůj cíl, a to být poskytnuty za účelem ochrany zdraví a prevence.
Health services from the point of view of value added tax
Keywords: daň z přidané hodnoty; zdravotní služby; zdravotnictví; osvobození od daně; value added tax; health services; healthcare; exemption from tax