Kvalita života ve stáří - Turinská, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce je získat informace o kvalitě života seniorů zahrádkářů, o jejich subjektivním vnímání a hodnocení kvality života se zaměřením na sociální, kulturní a zdravotní kontexty. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje problematice stáří, popisuje adaptaci člověka ve stáří, volný čas seniorů, charakterizuje aktivní a zdravé stárnutí a hodnoty života. Dále je v bakalářské práci věnována pozornost pojmu kvalita života. V praktické části bakalářské práce jsou vymezeny cíle, výzkumné otázky, operacionalizace pojmů a metody sběru dat kvalitativního výzkumu. Výzkum se uskutečnil u seniorů, kteří žijí ve svém přirozeném prostředí a jejichž hlavní volnočasovou aktivitou je zahrádkaření. Použita byla metoda dotazování a technika strukturovaného rozhovoru. Výzkum je zaměřen na důsledný popis všech respondentů. Jak z výzkumu vyplynulo, zahrádkaření jako volnočasová aktivita má pozitivní vliv na kvalitu života ve stáří. Předchází sociální izolaci, vytváří a upevňuje přátelské vztahy a odstraňuje mezigenerační rozdíly. Pomáhá seniorům udržovat si životní spokojenost. Zahrádkaření obohacuje seniorům jejich život. Informace získané z bakalářské práce lze využít k bližšímu seznámení se s individualizovanými přístupy a metodami k posuzování kvality života člověka, rozdílnostmi oblastí utvářejících kvalitu života, s očekáváním životní změny, bilancováním vlastního života jako celku. Výsledky výzkumu mohou být poskytnuty organizacím, které sdružují seniory, kulturním zařízením, domovům pro seniory či domům s pečovatelskou službou.
Quality of Life in Old Age
Keywords: stáří; stárnutí; hodnoty života; volný čas; kvalita života; Old age; ageing; values of life; leisure time; quality of life