Hokejové centrum Pouzar a jeho funkce v prevenci delikvence mládeže - Bendová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma Hokejové centrum Pouzar a jeho funkce v prevenci delikvence mládeže pojednává o rozvoji osobnosti mladých lidí pomocí sportu. Pozornost se zaměřuje na podporu mládeže v aktivním trávení volného času. Základní myšlenkou je přesvědčení, že sportem (zejména kolektivním) lze účinně bojovat proti sociálně patologickým jevům, ať už se jimi míní šikana, užívání drog či hazard. Slavnostní otevření Hokejového centra Pouzar v Českých Budějovicích proběhlo 23. ledna 2013 u příležitosti jednašedesátiletých narozenin Jaroslava Pouzara, bývalého významného hráče ledního hokeje. Cílem této bakalářské práce bylo seznámit čtenáře s Hokejovým centrem Pouzar v celé šíři jeho sportovních aktivit a zároveň zjistit, jakou funkci má v prevenci delikvence mládeže v Českých Budějovicích, které problémy zmíněné úsilí aktuálně doprovázejí a jaké řešení navrhují zainteresovaní odborníci. Pro splnění cíle byly definovány tři výzkumné otázky. První otázka zní, jaký přínos pro prevenci delikvence mládeže spatřují v Hokejovém centru Pouzar zainteresovaní odborníci. Druhá výzkumná otázka směřovala k zjištění problémů, které doprovázejí aktivity Hokejového centra Pouzar v oblasti prevence delikvence mládeže. Třetí výzkumná otázka byla zaměřena na efektivní řešení zjištěných problémů. Prostřednictvím kvalitativního výzkumu bylo komunikačním partnerům položeno celkem dvanáct otázek, které vedly k objasnění výše stanovených výzkumných otázek. Ke sběru dat byla použita metoda dotazování, technika strukturovaného rozhovoru. Výzkum byl proveden s deseti respondenty. Výsledky výzkumu byly seskupeny do tabulek pro lepší přehlednost. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že největší přínos pro prevenci delikvence mládeže spatřují zainteresovaní odborníci v Hokejovém centru Pouzar v aktivním trávení volného času prostřednictvím kolektivního sportu. Při hraní ledního hokeje mohou děti a mládež získat základní morální společenské zásady. Přínos centra je také spatřován v široké nabídce sportovních aktivit, například v bruslení v rámci tělesné výchovy. Sport je jednou ze základních preventivních aktivit v oblasti psychické, fyzické, sociální a zdravotní. Dále bylo pomocí výzkumu zjištěno, jaké problémy doprovází aktivity Hokejového centra Pouzar v oblasti prevence delikvence mládeže. Jako problém se může jevit finanční stránka rodin (vysoká cena hokejové výstroje), organizační struktura ledové plochy, při níž je potřeba dbát na vytížení hokejové haly v rámci celého dne nebo se může vyskytnout problém v oblasti kolektivní spolupráce, v tom případě se musí trenéři zabývat kvalitou vzájemných vztahů v rámci předcházení vzniku delikventního chování. Na zjištěné problémy navazuje v této práci efektivní řešení sloužící odstranění nebo zmírnění zjištěných problémů. Sociálně slabším rodinám, jejichž dítě chce sportovat v prostorách Hokejového centra Pouzar lze pomoci prostřednictvím zapůjčení hokejové výstroje zdarma a snížením členských příspěvků, které lze postupně splácet. Organizační uspořádání zlepšit vzájemnou spoluprací, při níž jsou vytvářeny programy jako například tělesná výchova na ledě ve spolupráci se základními školami. Prostřednictvím kolektivního sportu je důležité dbát na celostní rozvoj mladého jedince a učit jej základním společenským hodnotám. Tato bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací pro širokou i odbornou veřejnost. Může být také využita jako podklad pro další výzkum.
Hockey centre Pouzar and its Functions in Prevention of Youth Deliquency
Keywords: delikvence; Hokejové centrum Pouzar; mládež; prevence; sport; delinquency; Pouzar Hockey Centre; prevention; sport; youth