Rozpočtové chování obcí v průběhu hospodářského cyklu - Brožová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je identifikovat rozpočtové chování obcí v České republice ve vztahu k hospodářskému cyklu. Východiskem diplomové práce je, že obce nemají odpovědnost za makroekonomickou stabilitu, jejich preferencí je udržitelnost vlastního rozpočtu. Absence motivace pro provádění proticyklické politiky vede k úvaze, že chování obcí je spíše procyklické. K analýze byla využita data 325 obcí v časové řadě od roku 2001 do roku 2014. Výzkum byl navržen tak, že se otestovala závislost rozpočtového ukazatele na mezeře produktu. Jako výzkumná metoda byla použita panelová regresní analýzy s náhodnými efekty za pomoci odhadu s robustními standardními chybami ve verzi White cross-section method. Výsledky potvrdily statisticky významný vliv mezery produktu na rozpočtové ukazatele daňové příjmy, daň z příjmů fyzických osob ze samostatné výdělečné činnosti a na kapitálové výdaje. S růstem mezery produktu rostou daňové příjmy a příjmy z daně z příjmů fyzických osob ze samostatné výdělečné činnosti. S růstem mezery produktu kapitálové výdaje klesají. Tyto rozpočtové ukazatele se vyvíjí proticyklicky. Statisticky významný vliv mezery produktu na ostatní rozpočtové ukazatele se nepodařilo prokázat. Hlavní hypotéza této diplomové práce se nezamítá. Rozpočtové chování obcí v České republice je ovlivněno vývojem hospodářského cyklu. Rozpočtové chování obcí v České republice je ve vztahu k hospodářskému cyklu proticyklické.
Fiscal Behaviour of municipality within Economic Cycle
Keywords: Rozpočty obcí; Rozpočtové ukazatele; Hospodářský cyklus; Panelová regrese; Municipal budget; Budget indicators; Economic cycle; Panel data regression