Frazémy, jejich funkce a proměny v textech umělecké literatury - Pixová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2013)
Prace se v.nuje sledovani frazem. v um.leckem stylu. Sklada se ze dvou .asti. Teoreticka .ast obsahuje vysv.tleni hlavnich pojm., zabyva se klasifikaci frazem., v.ima si jejich utva.eni a prom.n, aj. Teoreticke poznatky jsou ilustrovany p.iklady frazem.. Dale se prace v.nuje literatu.e a stylistice. Druha .ast zahrnuje prakticky vyzkum. Zabyva se typy frazem., jejich funkci a prom.nami v jednotlivych textech .eske literatury. Snahou je zjistit, jak auto.i s frazeologickymi jednotkami pracuji, a jak se odli.uje podoba t.chto jednotek v textech nap.i. .asem. Ve 4 zvolenych obdobich se prace pokusi p.edstavit spole.ne i specificke rysy frazeologickych jednotek, a nasledn. vytvo.it zobec.ujici syntezu.
Phraseological expression in fiction and poetry - their functions and development
Keywords: frazémy; umělecký styl; klasifikace; stylistika; idioms; artistic style; classification; stylistics