OCHRANA SPOTŘEBITELE V ČR A ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE - Švejda, Pavel (Jihočeská univerzita, 2007)
Ochrana spotřebitele je poměrně mladá a dynamicky se rozvíjející disciplína prolínající se do oborů jako je např. ekonomika, právo, obchod, marketing, apod.. Tato diplomová práce popisuje ochranu spotřebitele v České republice v porovnání s Evropskou unií. Česká republika v posledních letech učinila obrovský pokrok v přijímání norem Společenství, přesto však stále zaostává proti přísnějším normám západních států. V ČR stále panuje nezkušenost a neinformovanost českého spotřebitele ve vztahu k jeho právům. Je proto nezbytné činit i nadále kroky, které budou spotřebitele o těchto právech stále více informovat. Vyšší informovanost, důslednější aplikování norem a zákonů a jejich kontrola v obchodní praxi, povedou k existenci dokonalejšího vnitřního trhu volného obchodu.
CONSUMER PROTECTION IN CZECH REPUBLIC AND EUROPEAN UNION
Keywords: Česká republika; Evropská unie; ochrana; spotřebitel; reklamace; kvalita; právo; The Czech Republic; the European Union; a protection; a consumer; a reclamation; a quality; a right