Vliv eutrofizace životního prostředí na přeměny a vyplavování dusíku z půdy do vod - Kofroňová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na základní vlivy přeměny dusíku v půdě (nitrifikace), na následné vyplavování dusičnanů z půdy do vod a dopady eutrofizace vodního prostředí na lidský organismus. Z výsledků práce vyplývá, že vzájemné působení všech tří sledovaných faktorů (hnojení, vlhkost půdy, vegetace) má průkazný vliv na rychlost nitrifikace. Obecně lze říci, že rychlost nitrifikace s hnojením stoupá, s přítomností vegetace klesá a s ubývající vlhkostí půdy stoupá. Zdravotní riziko dusičnanů ve vodě spočívá v jejich konzumaci a následného vzniku methemoglobinémie (především u malých kojenců) a vzniku N-nitroso sloučenin (např. nitrosaminy), které vykazují karcinogenní a teratogenní účinky. Dusičnany spolu s fosforečnany také podporují růst sinic a řas. Sinice pak mohou produkovat cyanotoxiny vyvolávající několik dalších skupin onemocnění
Effect of eutrophication of environment on transformation and leaching of nitrogen from soil to water
Keywords: Půda; voda; eutrofizace; cyklus dusíku; dusičnany; vyplavování dusíku; sinice a řasy; Soil; water; eutrophication; nitrogen cycle; nitrates; leaching of nitrogen; cyanobacteria and algae