How Polyglots Learn Languages. Methods for Language Acquisition by Multilingual People - Procházková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je zjistit, jakými metodami si polygloti osvojují jazyky, v jakém časovém horizontu, podle čeho si jazyky vybírají a jak se vůbec polyglotem stát. Práce se tedy bude zabývat polygloty a metodami osvojování jazyka u multilinguálních jedinců. V teoretické části budou vysvětleny termíny relevantní k tématu. Dále budou diskutovány předpoklady, které mohou ovlivnit učení jazyka. Následně budou rozebrány typy stylů učení a poslední část práce se zaměří na metody osvojování jazyka. K praktické analýze bude použit dotazník, který budou vyplňovat multilinguální jedinci. Otázky, na něž budou odpovídat, se týkají jejich národnosti, mateřského jazyka, počtu jazyků, kterými mluví, v jakém pořadí se je učili atd. Dále dotazník zkoumá různé typy metod učení jazyka a dotazovatelé zhodnotí jejich výhody a nevýhody. Vyplněné dotazníky budou dále analyzovány a interpretovány.
How Polyglots Learn Languages. Methods for Language Acquisition by Multilingual People
Keywords: Učení druhého jazyka; metody učení jazyka; polyglot; multilinguální; učení cizího jazyka; Second language learning; language learning methods; polyglot; multilingual; language acquisition